Vilnius

En stad som för knappt 20 år sen var en stängd Sovjetstad är det inte många som tror ska vara sevärd men Litauens huvudstad Vilnius är en mycket vacker gammal stad med anor så långt tillbaka som 1323. Vilnius har drygt en halv miljon innevånare men har en kompakt stadskärna och är därmed väldigt tacksam att vandra runt i. Att Vilnius är en av de billigaste huvudstäderna inom EU är ytterligare en anledning att besöka denna pittoreska stad, ett perfekt resmål för en weekend.

Sevärdigheter i Vilnius

Vilnius är ingen storstad men det finns en hel del intressanta saker att göra i Vilnius. Självklart är historia fokus i en så gammal stad som Vilnius. Det är dock inte bara "äldre historia" som är intressant här, även sevärdigheter från Sovjettiden finns här.

Den största sevärdigheten i Vilnius är Gamla Stan som ligger centralt i Vilnius. Gamla Stan består av över 1500 gamla byggnader och finns upptagen på Unescos världsarvslista vilket säger en del om hur vacker denna del av Vilnius är.

En annan mycket intressant sevärdighet i Vilnius är Gedimino Pilies (Gediminas slott) som är ett torn och är det enda som finns kvar från det gamla slottet som fanns i Vilnius 1323. Tornet ligger på en kulle ovanför staden och man kan välja att antingen gå upp till slottet eller ta linbanan. Förutom att tornet har en historisk betydelse så är det mycket fin utsikt över Vilnius härifrån.

Den intressantaste sevärdigheten från Sovjetunionens tid är tveklöst KGB museumet. Det som är museum idag var KGB's gamla häkte i Vilnius och är kvarlämnat precis som det var när Sovjetunionen lämnade Litauen 1991, t ex kan man se madrasserade celler och vattentortyrceller.

Europas kulturhuvudstad 2009

Vilnius är tillsammans med Österrikiska Linz Europas kulturhuvustad under 2009. Detta innebär att det kommer att finnas en massa evenemang och intressanta händelser utöver alla sevärdigheter, ytterligare en anledning att besöka Vilnius under 2009.

Flyg till Vilnius samt hotell

Enklaste och bästa sättet att ta sig till Vilnius är att flyga. Från Arlanda kan man flyga direkt till Vilnius med både Air Baltic och Fly Lal och från Köpenhamn kommer du med direktflyg med SAS eller Air Baltic.

Hotell och boende är precis som övriga Vilnius ganska billigt. Om man väljer att åka hit för en weekend så är Vilnius en bra stad att lyxa till det lite i, ett fyra eller femstjärnigt hotell behöver inte vara alltför dyrt om man bokar i god tid i förväg.