Behöver jag köpa reseförsäkring och avbeställningsskydd

När du bokar en resa via Internet eller via en resebyrå blir du alltid erbjuden att köpa reseförsäkring och avbeställningsskydd. I många fall är försäkringarna till och med inräknade i priset, så att du själv måste välja bort dem. I andra fall är de satta som Ja som defaultvärde.

Innan du väljer att köpa dessa produkter bör du fundera igenom ditt behov samt se över ditt försäkringsskydd, så att du inte tecknar dyra försäkringar som du redan har.

Reseförsäkring

I nästan alla hemförsäkringar ingår ett grundskydd för resor i upp till 45 dagar. Om resan varar längre än 45 dagar måste du alltid komplettera med ett fullgott reseförsäkringsskydd. För en vanlig semesterresa behövs det sällan. De flesta försäkringsbolag erbjuder ett resekomplement till hemförsäkringen för ett par hundra per år, vilka står sig bra i jämförelse med renodlade reseförsäkringar. Sådant som kan ingå är t.ex. resestartskydd (du missar utresan för att bilen går sönder etc.) och ersättningsresa (du blir sjuk och kan ej tillbringa semestern som planerat).

» Vårt tips: Läs NOGA igenom villkoren i din hemförsäkring INNAN du väljer att köpa till en dyr tilläggsförsäkring genom resebyrån
» Tänk på: En tilläggsförsäkring genom resebyrån är ett komplement till din hemförsäkring. Om du saknar hemförsäkring gäller heller inte tilläggsförsäkringen i många fall!
» Tänk på: Din försäkring täcker normalt inte olyckor i samband med aktiviteter som klassas som extremsport, t.ex. klättring, skärmflygning, dykning eller ridning. Teckna en separat försäkring om du funderar på att ägna dig åt sådant på semestern.

Avbeställningsskydd

Precis som reseförsäkringen ingår det vanligtvis ett avbeställningsskydd/ avbeställningsförsäkring i hemförsäkringen. Dessutom bjuder ditt kortbolag eller bank på denna försäkring i de flesta fall. Om du betalar med de vanligaste korten och i vissa fall till och med genom vanlig banköverföring, så ingår ett avbeställningsskydd med automatik, vilket träder in om du inte kan resa på grund av sjukdom, dödsfall i familjen eller liknande.

» Vårt tips: Du ska ha ett mycket annorlunda betalkort, bank eller hemförsäkring om det skulle vara så att avbeställningsskydd ej ingår. Kontrollera detta och välj betalsätt INNAN du köper till det av resebyrån.

Ovanstående är tips och rekommendationer. Kontrollera alltid att du har fullgoda försäkringar innan du reser hemifrån.