Res med miljön i åtanke

Fler och fler av oss börjar på allvar inse de miljöproblem som finns runt om i världen. Vi har bestämt oss för att göra ett slag för miljön med vårt eget resande och har tagit reda på vad vi kan göra för att minska de utsläpp och den påverkan på miljön vi åstadkommer när vi reser runt i världen.

Det viktigaste av allt är nog inställningen. Du måste ha tro på att du kan bidra. Ditt bidrag till hänsyn till miljön räknas. Allt fler tänker på miljön och tillsammans kan vi påverka vår omgivning.

Välja resmål

Att turista i sin näromgivning kan vara härligt det också. Semester behöver inte vara synonymt med att resa till stränder långt borta.

Det är lite skrämmande att Thailand är svenskarnas favoritresmål nummer ett. Lång resa är synonymt med mycket utsläpp.

Resa med tåg

Tåg är överlägset flyget och bilen när det gäller miljövänligt resande och utklassas bara av cykel och att gå till fots. Om du reser med tåg mellan t.ex. Göteborg och Stockholm bidrar du till lika mycket utsläpp av växthusgaser som en bilresa på 30 meter. Tänkvärt.

Alla tåg är dock inte miljövänliga, eftersom elen kommer någonstans ifrån. Sverige ligger långt fram inom miljöarbete på tåg. Resten av världen har en bit kvar.

Resa med flyg

Om du väljer att resa med flyg, ha följande i åtanke:Välj miljövänligt hotell

På många platser finns hotell som har en tydlig miljöpolicy. Dessa hotell har även ofta en mer uttalad policy kring personalvård, sophantering, rengöring och ser mer långsiktigt på en hållbar turismutveckling. De arbetar även ofta aktivt för att minska sin el- och vattenförbrukning.

Företräd med gott omdöme och ha inte luftkonditioneringen på i onödan, förbruka inte för mycket vatten och be hotellpersonalen att inte byta dina sängkläder och handdukar oftare än nödvändigt. Hur ofta byter du lakan hemma var tredje dag?

Hyra bil

Det har skett en smärre revolution hos biluthyrarna bara under det senaste året. Flera stora biluthyrare märker tydligt sina bilar med "Miljöbil", "Flexifuel" eller dylikt. Själva gillar vi Holiday Autos som banar väg inom detta. Dessutom är de billiga. Avis är också kända för att ha ett gott utbud av modernare bilar.

Tänk dock på att en miljöbil inte är synonymt med att vara miljövänlig. Etanol kommer i många fall ifrån u-länder som Brasilien, där regnskogar huggs ner till förmån för odling av växter till etanolförbränning. Bättre är förmodligen att hyra en så liten bil som möjligt och köra så få mil som möjligt.

Packa rätt

Din packning kräver bränsle. Släpa inte med dig mer än du verkligen behöver. Om du reser dig där det är varmt behöver du inte ta med dig lika mycket kläder ;-)

Upplys dig själv om klimatkompensation

Det finns inga bevis på att träd kompenserar de utsläpp du bidrar till genom dina flygresor. Lämna istället ditt bidrag till en organisation som arbetar proaktivt med miljöarbete ur andra aspekter, t.ex. genom att bygga vindkraftverk. Utsläppsrätter som är billiga renar ofta ditt samvete, men gör inte tillräckligt gott.

På resmålet

Ät lokalproducerat! Chips från Estrella, cider från Kopparbergs och svenskt knäckebröd hör hemma i Sverige. Njut av den lokala maten och ta seden dit du kommer. Du minskar utsläppen, stödjer den lokala produktionen och blir många smakupplevelser rikare.

En vegetarisk kost belastar miljön mindre.

Släng aldrig sopor i naturen!

Var sparsam med motorsporter i vattnet. En tvåtaktsmotor förbränner bara 70 % av bränslet, resten rinner ut i havet. Varken du eller fiskarna vill simma i det.

Köp inte souvenirer som kommer från utrotningshotade djur, trädarter eller liknande.