Påskön

Påskön tillhör Chile som ligger cirka 200 mil bort vilket också är avståndet till närmaste bebodda platsen. Huvudstaden på denna lilla ö med endast knappt 4000 invånare heter Hanga Roa. Trots avlägsenheten så är Påskön ett populärt resmål för turister och anledningen till detta är de mystiska och mytomspunna stenstatyerna på ön.

Stenstatyerna på Påskön

Påskön har fascinerat människor i flera hundra år, ända sedan den holländske upptäcksresaren Jakob Roggeveen upptäckte denna ö, och anledningen till fascinationen är stenstatyerna som står här. Stenstatyerna kallas Moai och står utplacerade efter kusterna på Påskön. Statyerna avbildar enorma huvuden med axlar och bål och totalt finns det drygt 600 statyer. Den största är nästan 10 meter hög och den tyngsta väger hela 75 ton.

Anledningen till mystiken kring dessa statyer är flera. Dels vet man inte syftet med dem, man vet inte exakt när de skapades eller av vem och man vet inte hur de har fraktats från stenbrottet och vulkankratern Rano Raraku till stränderna. Varenda ett av dessa enorma huvuden tog troligtvis flera år att hugga ut och måste dessutom varit väldigt mödosamma att flytta till sina uppställningsplatser.

Vissa har teorier om att det är utomjordingar som har skapat huvudena. Andra något mer realistiska teorier är att befolkningen skapade dessa huvuden för att representera sina avlidna anhöriga. För att frakta dem till stränderna är teorin att man rullade huvudena på trädstammar vilket också skulle förklara bristen på träd på ön då dessa avverkades för detta ändamål.

Övriga sevärdigheter

Förutom alla Moai så finns det i ärlighetens namn inte så alltför mycket att göra och se. Påskön har ett stort grottsystem som kan vara värt att titta på. Nationalparken Rano Kau kan också vara värt ett besök, från denna nationalpark har man om inte annat en väldigt vacker vy över ön. Dykning och snorkling är de populäraste aktiviteterna om man vill vila sig från statytittande.

Svennis relation till Påskön?

Sven-Göran Eriksson har kanske ingen direkt koppling till denna ö men har det indirekt då hans hemstad Torsby faktiskt är vänort till Påskön.

Flyg till Påskön och boende

LANChile flyger från Chiles huvudstad Santiago till Mataveri Airport på Påskön. Samma plan fortsätter sedan till Tahiti så man kan faktiskt även flyga direkt till Påskön från Tahiti. Flygtiden är cirka fem timmar. Påskön har ett 20 tal hotell så boende ska inte vara några problem att hitta om man är ute i god tid.