Lago di Como - Comosjön

Man möts av en hänförande vy när man anländer till den lilla staden Como och blickar ut över Comosjöns mörkblå vatten. Como ligger beläget i norra Italien precis vid foten av Alperna nära den schweiziska gränsen. Comosjön är en avlång insjö som ligger mittemellan alpernas bergsmassiv och förgrenar sig i flera riktningar. Små byar och städer ligger spridda längs Comosjöns kust, med Como som den största staden med cirka 85 tusen invånare. Området är välkänt för sin storslagna natur och idylliska små bebyggelser. Med jämna mellanrum så besöker Hollywoodproduktioner sjön för att filma några idylliska scener för någon storfilm.

Comosjön

Vandring i alperna

Området runt Comosjön erbjuder vackra vandringsleder med olika svårhetsgrader i de kringliggande bergen. Stabila vandringskängor är rekommenderat att ha på fötterna, eftersom terrängen ibland kan vara svårbemästrad. Man bjuds på en fantastisk naturupplevelse med oförglömliga vyer över landskapet. I ena riktningen ser man oräkneliga alptoppar som mäktigt breder ut sig i den blånande horisonten, samtidigt som Comosjön blir allt mindre varje gång man tittar över axeln.

Inspelningsplats för filmer

Många filminspelningar besöker Comosjön för att fånga några minuter av den perfekta vyn för någon storfilm.

Flera välkända storfilmer är delvis inspelade från Comosjön:

Det är en magisk plats som inte lämnar någon oberörd. Många av de celebriteter som besökt platsen genom filminspelning, har sedermera köpt en glamorös villa i närheten. Välkända namn som Richard Branson, Brad Pitt, George Clooney och George Lucas har en bostad kring sjön.

Fotboll

Staden har en liten fotbollsklubb vid namn Como 1907, som för några år sedan tillbringade en kortare tid i Serie A, och mötte de allra bästa lagen. För den som uppskattar italiensk fotboll så kan man spela med odds bonus på någon bettingsida. Laget spelar på en charmig liten sliten arena mitt i staden, på gångavstånd för alla invånare. Idag återfinns Como 1907 i Serie C, efter några knackiga år.

Comosjön med båt

Det är väldigt trevligt att utforska Comosjön med båt och snirkla in och ut ur små vikar och bukter. Från båten kan man på nära håll se några av de magnifika villorna som ligger utmed vattnet. Vissa är bebodda av välbärgade individer, medan andra står som värd för olika evenemang.

Villa Balbianello

Den villa som drar blickarna åt sig allra mest är praktfulla Villa Balbianello. Det är en magnifik villa som ligger på en liten udde, omgiven av en fantastiskt grön och lummig trädgård. Båtar stannar ofta till nära villan så turister får möjlighet att ta kort. För den som vill besöka villan så kostar inträdet ca 8 euro. Villan är vanligt förekommande i biofilmer som vill fånga en idyllisk miljö. Både Casino Royale och Star Wars är inspelade just vid Villa Balbianello.

Villa Balbianello

Bellagio

Bellagio är en pytteliten stad på en liten udde i Comosjön. Staden är liten och kompakt, med små färggranna hus längs smala kullerstensgator som slingrar fram genom det fina lilla samhället. Invånarna i Bellagio är väldigt avspända och artiga, och delar gästvänligt med sig av sin lilla stad. Det finns små marknader och kaféer att bekanta sig med.

Resa till Como

Det enklaste sättet att ta sig till Como är att flyga till antingen Bergamo eller Milano, och sedan ta en buss eller tåg till Como på drygt en timma. Eller så kan man ta flyget till Lugano, Schweiz, och därefter ta sig till Como via tåg eller buss.

Boende

Comosjöns omnejd erbjuder boende för olika stilar och budget. Allt från fina hotell, till små mysiga vandrarhem där man kan lära känna backpackers från hela världen.