Kraków

Polens tredje största stad Kraków ligger i södra Polen, 25 mil söder om huvudstaden Warszawa och är en stad med mycket historia och är enligt många en av Europas vackraste städer. Staden bildades runt Wawelkullen som vid sin fot har floden Wisla och bosättningar har hittats i området från stenåldern men som stad betraktat beräknas den ha grundats på 800-talet. Kraków är en universitetsstad och man brukar säga att Kraków är Polens kulturella huvudstad. Universitet i Kraków bildades 1364 och är ett av Europas äldsta. Kraków ligger en flygtur från Sverige och är väl värt att åka till på en weekendresa.

Att se och göra i Kraków

Slottet Wavel som ligger på på Wavelklippan är en mycket gammmal borg som även är begravningsplats för många äldre polska kungar. Slottet var under en tid gammalt och förfallet men har under senare år renoverats och blivit mer praktfullt och likt sin forna glans.

Den mycket vackra Gamla Stan (Stare Miasto) är full av äldre byggnader och vackra kyrkor och i centrum av Gamla Stan finns ett av Europas största torg som heter Rynektorget (Rynek Glówny på polska). Gamla Stan finns sedan 1978 med på UNESCO:S världsarvslista.

Saltgruvan i Wieliczka ligger några kilometer utanför Kraków och är mycket sevärd. Den togs i drift på 1200-talet och innehåller mer än 30 mil gångar. 3.5 kilometer av dessa kan man vandra genom om man besöker denna gruva som turist. Gruvan innehåller massor av vackra skulpturer och statyer och även ett kapell. Även denna kom med UNESCO:S världsarvslista 1978 och har nästan en miljon besökare varje år.

Världens mest kända koncentrationsläger Auschwitz ligger 6 mil från Kraków och är väl värt ett besök. Vad som hände här kräver ingen presentation och denna plats bör kanske undvikas av känsligare personer. Auschwitz innehåller mycket historia från nazisternas förintelse, bland annat finns den mycket berömda ingången till Auschwitz med skylten "Arbeit macht frei" kvar. Nästan alla byggnader i Auschwitz I står kvar och innehåller enorma mängder av hår, skor, kläder och så vidare som nazisterna samlade på sig från de anländande. Det finns arrangerade bussresor från Kraków hit men kan även åka "vanlig" buss hit, tar cirka två timmar.

Flyg till Kraków

Norwegian flyger direkt från Stockholm till Kraków och från Köpenhamn kan man ta ett direktflyg med Sterling. Från Malmö flyger Wizz Air till Katowice som förvisso endast ligger cirka 60 kilometer från Kraków men blir möjligtvis en liten jobbig omväg om man bara ska åka till Kraków över en weekend.

Hotell till Kraków

Det finns gott om hotell och vandrarhem i Kraków, rekommendationen är dock att försöka hitta ett hotell i Gamla Stan. I Gamla Stan bor man på bekvämt gångavstånd från många av sevärdigheterna.