Korsika, Frankrike

Korsika (Corsica på engelska och Corse på franska) är en fantastiskt vacker och spännande ö i Medelhavet. Hit reser från folk från hela världen för att uppleva storslagen natur i kombination med härliga bad.

Ön är inte speciellt stor, trots att den är fjärde största i Medelhavet. Här bor ca 300 000 invånare och man talar franska samt det lokala språket korsikanska.

Bara för tio år sedan var Korsika ett relativt okänt semestermål, men det blir allt populärare. Många av dem som reser hit är intresserade av friluftsliv, natur och olika sporter. En stor del av ön består av naturskyddsområden, varav Parc Naturel Régional de Corse är det största.

Stora delar av ön täcks av berg, med toppen Monte Cintu på 2 710 meter som högsta punkt. Detta gör att multisport som cykling, bergsklättring, via ferrata (en slags klättring på fasta punkter i berget) och mountainbike är utbrett. Det finns även flera intressanta vandringsleder.

Dykning och andra vattensporter är också lättåtkomligt, främst kring Bonifacio som ligger på Korsikas södra sida. Kalkklippor stupar brant i det azurblåa havet och det känns som att du befinner dig i mitten av ett vykort. Det finns en hel del spännande vrak att dyka i, men även ett rikt undervattensliv för dig som snorklar.

På Korsika hittar du även intressant kultur och världsarv. Inte minst är ön känd som Napoleons födelseplats. Öns avskildhet från det franska fastlandet har gjort att lokala arv har utvecklats och vuxit fram mer orört, varför man har egen musik, en utrpräglad matkultur och inte minst ett eget språk.

Res till Korsika genom att flyga till Ajaccio, som även är öns huvudort. Det går även att resa hit med båt från Frankrike och Italien.