Olika sätt att betala flygresan

Du har hittat en riktigt billig resa men upptäcker på betalsidan att det tillkommer en kortavgift, ibland på en hundralapp eller mer.

Det är lite olika hur man gör hos mellan olika Internetresebyråer och flygbolag. Hos en del finns det möjlighet att få resan till det pris som visats genom flödet, t.ex. genom bankbetalning. Hos andra erbjuds bara kort.

Varför tar resebyrån betalt när jag betalar med kort?

Internetresebyrån och flygbolaget får betala en procentuell avgift på ditt köp. Detta är en dryg utgift och det är du som kund som får betala den, genom ett högre arvode eller genom en kortavgift. Ibland kan du heller inte betala med det kort du vill. Visa, Mastercard och Eurocard har lägst avgifter och erbjuds därför hos flest resebyråer. Bank är billigast av allt.

Fördel att betala med kort

En stor fördel om du betalar med kort är den försäkring som normalt ingår. Det är vanligt att du täcks av avbeställningsskydd och viss reseförsäkring, som ersättning för försenat bagage.

Du måste dock ha en hemförsäkring, eftersom kortets försäkring endast är ett komplement. Om du drabbas av sjukdom eller olycksfall på din resa, är det din reseförsäkring som träder in.

Olika kort har olika bra villkor så ta reda på vad som gäller för just ditt eller dina kort. American Express Guld eller Platinum kort är exempelvis helt fantastiska. Om du reser mycket kan det löna sig att skaffa ett sådant bara för att få tillgång till detta.

Ingår det reseskydd när jag betalar med Internetbank?

I vissa fall kan det ingå motsvarande försäkring som det gör för kort då du betala via Internetbank. Kontrollera detta med din bank innan du betalar. När resan är köpt är det för sent.