Gibraltar

Gibraltar ligger i södra Spanien på den Pyreneiska halvön men är under brittisk ägo sedan 1704. I Gibraltar Town som är Gibraltars enda stad bor det drygt 30000 människor. Under andra världskriget var Gibraltar ett väldigt viktigt fäste för engelsmännen då de kunde kontrollera ingången från Atlanten in i Medelhavet.

Gibraltarklippan och aporna

Gibraltar är i första hand känt för Gibraltarklippan samt sina väldigt orädda apor (makaker) som bor uppe på denna klippa. Gibraltarklippan är en 426 meter hög klippa kalksten och är en av världens mest kända klippor som ser mycket imponerande ut från håll. Väl uppe på klippan finns det massor av orädda nästan tama apor som man kan komma väldigt nära. Dessa apor kan dock vara aningen agressiva och bör ej matas.

Från nedre delen av klippan inne i Gibraltar Town kan ta en linbana upp till toppen, en mycket vacker färd med fantastisk utsikt över staden och spaniens fastland. Om man känner för att få lite motion eller inte vågar ta linbanan upp är det även möjligt att gå hela vägen upp på klippan, detta är dock en ganska lång vandring uppför. Om man vill gå är ett tips att man istället tar linbanan upp och går nerför klippan.

Annat att se och göra i Gibraltar

Gibraltarklippan består av ett hundratal grottor och på den västra sidan av klippan och den största heter St. Michael's Cave som är mycket sevärd. "The Old Moorish Castle", en borg byggt av morerna 1160 är också mycket sevärt. I Gibraltar finns även sen några år tillbaka delfinsafari vilket har blivit väldigt populärt.

Ta dig till Gibraltar

Om man befinner sig på Solkusten (Costa del Sol) eller i Malaga är Gibraltar en perfekt dagsutflykt. Hyr en bil och ta dig till Gibraltar på en till två timmar.

Gibraltar passar även utmärkt för en weekendresa. Från Sverige finns inga direktflyg till Gibraltar och faktum är att flygen hit är väldigt få. De enda flygen som finns hit är British Airways från London och Monarch Airlines från London och Manchester (fr o m september 2008) och ett flyg via England är därmed ett måste.

Glöm ej passet!

Oavsett om du bilar från Malaga eller andra delar av Spanien eller flyger via England till Gibraltar får du inte glömma passet. England är inte en del av Schengensamarbetet och därmed krävs pass även när du tar dig in landvägen från Spanien.