Gardasjön, Italien

Idylliska Gardasjön eller "Lago di Garda" som italienarna säger, är Italiens största sjö. Vackert belägen vid foten av alperna och med hänförande vyer och natur. Gardasjön har varit ett populärt resmål under större delen av 1900-talet. Om du inte har varit här rekommenderas verkligen ett besök.

Gardasjön ligger ca tio mil från Milano, fem mil från Bergamo, tre från Verona och 13 mil från Venedig. Besökarna uppskattar det klara vattnet och de friska fläktarna från bergen, närheten till de intressanta sevärdheterna, naturen och de många aktiviteterna. Res hit för att sola och bada, vindsurfa, gå på Aqualand (vattenparker), spela golf , åk mountainbike eller för att bara ta det lugnt.

Runt om sjön ligger flera olika små orter att bo på och att besöka. Många anländer via Peschiera på sjöns östra sida, för att sedan resa upp via orten Garda och norrut. Sirmione på sjöns västra bank hyste en av världens första span.

Kantat längs stora delar av sjön, särskilt på den södra sidan, finner du mängder av små charmiga hotell samt campingplatser. Tänk på att boka ditt boende, även på camping, om du reser hit under juli och början av augusti, eftersom den europeiska industrisemestern råder och det kan vara mycket fullt.

Det är en internationell publik som söker sig hit. Givetvis många tyskar, holländare och italienare men även nordbor. Var beredd på en strid ström med turister under hela din vistelse.

Att göra kring Gardasjön

Äta gott, bada, sola och strosa i de många små vackra orterna är semester nog för många. För den som söker mer aktiviteter rekommenderas turer upp i bergen norrut som dagsutflykt, besök i den kända operastaden Verona eller varför inte kombinera med ett besök i alltid lika fantastiska Venedig.

Barnfamiljerna missar inte Gardaland, ett gigantiskt nöjesfält. Se även till att besöka Canevaworlds aqualand som sägs vara Europas största. I samma kedja finns även en filmstudio och en medeltidsvärld.

Resa till Gardasjön

Det är lätt att resa till Gardasjön med flyg och hyrbil eller med bil/husvagn/husbil från Sverige. Flyg till Milano eller Bergamo (Ryanair från Skavsta) eller till Bologna, Venedig eller Treviso (Ryanair från Skavsta). Hyrbil är ett måste om man vill resa runt enkelt bland de olika små orterna, men det går även ett tåg mellan Milano och Venedig från vilket man kan byta till buss.

Fritidsresor anordnar charterresor med tåg till Gardasjön, till orterna Garda och Sirmione (2008) för dig som vill resa miljövänligt eller på ett nytt sätt. Båda städerna är mycket vackra och mysiga för semestersugna, Garda kanske lite mindre flärd och mer mys.

Bra att veta om Gardasjön

Du kan resa hit i princip året om, men vintermånaderna kan vara lite fuktiga och dragiga. Säsongen tar full fart i mitten av maj och pågår sedan frampå höstkanten. Juni är lugnt och ofta varmt, men vattnet har ännu inte nått trevlig badtemperatur.