Skillnaden mellan charterresa och paketresa

Vad är skillnaden mellan en charterresa och en paketresa?
Vi förklarar kortfattat och enkelt skillnaderna:

Charterresa

En resa som säljs av t.ex. Fritidsresor, Ving, Solresor, Apollo och Detur och som vanligtvis består av flyg- eller tågresa samt boende. Det går även att köpa endast flygstol i mån av plats. Du reser vanligtvis med resebyråns egna flygbolag, t.ex. Novair, och flygen går vanligtvis från din avreseort direkt till din destination, ibland med en teknisk mellanlandning (byta personal, fylla på bränsle etc.)

En charterresa går till bestämda resmål, men finns till nästan alla kontinenter. Populära charterresmål är t.ex. Mallorca, Phuket, Malaga, Grekland, Cypern, Egypten, Marocko, Spanien, Italien, Frankrike.

Vanligtvis anordnas aktiviteter på plats (mot kostnad) och i många fall finns en reseledare på eller nära orten. Det går oftast att köpa till transport från flygplatsen och till hotellet.

Paketresa

En paketresa består av minst två komponenter som köps vid samma tillfälle. Det vanligaste är flyg och hotell, men det kan även vara t.ex. ett sportarrangemang och hotell. När du köper en paketresa gäller paketreselagen, vilket skyddar dig som resenär. Det finns exempelvis riktlinjer för hur nära avresa du kan boka av din resa, oavsett resebyråns regler. Läs mer på Kammarkollegiets hemsida.

Paketresor säljs av hundratals aktörer på den svenska marknaden, både via Internet och via telefon- och butiksförsäljning. Många resebyråer har specialiserat sig på t.ex. rundresor, olika regioner eller för olika typer av intressen och aktiviteter. I vissa resor medföljer en reseledare, men för många resor åker du helt på egen hand.

Säkerställ att den resebyrå du köper en resa av har ställt säkerhet (resegaranti), så säkrar du din resa i händelse av att resebyrån går i konkurs. Här kan ni söka efter reseföretag med resegaranti.