Bergamo, Italien

Bergamo i norra Italien består av två delar: Citta Alta, den höga staden, och Cita Bassa, den låga staden. Med linbana eller bergbana som transportmedel kan du enkelt färdas från ena delen till den andra och samtidigt få en fantastisk överblick över staden som grundades för över 2 000 år sedan. Den höga delen är äldst och bjuder på historia och fantastisk arkitektur, medan den nedre är mer modern och lämpar sig bäst för shopping och en härlig espresso i solen.
Bergamo utsikt
(Källa: Pixabay)

Historiska katedraler, ett stabilt Serie A-lag och spännande miljö är några av de saker du kan uppleva i staden. Metropolen Milano ligger bara 4 mil utanför och ger en stark kontrast till den lugna, avslappnande atmosfären i Bergamo.

Fotboll

För sportfans kan Stadio Atleti Azzurri d’Italia vara värt ett besök. Det är hemmaarenan för Atalanta Bergamasca Calcio som spelar i serie A. Just nu ligger de bra till i Champions League och ska i skrivande stund möta Valencia i åttondelsfinal i mitten av februari. Bettingsajten Mr Green har satt Atalanta BC som storfavoriter med 1.90 gånger pengarna och 3.80 om Valencia skulle vinna. Allt pekar på att laget kan nå kvartsfinal och ännu längre. Du kan spela på alla Champions League-matcher på Mr Green betting var i världen man befinner sig.
Chansen att ny fotbollshistoria kan skrivas i staden, innebär att arenan, som har plats för 21 300 besökare, antagligen kommer vara fullsatt. Laget Atalanta har också haft en del svenska spelare genom historien. Den kanske mest kända är Glenn Strömberg som spelade i laget mellan 1984 och 1992. Han är än idag mycket populär och hoppar regelbundet in som sportkommentator på den lokala tv-kanalen.

Historia och kultur

Bergamo kyrka
(Källa: Pixabay)
På grund av sin rika och långa historia, är det ingen överraskning att det finns storslagna katedraler och kyrkor i staden. Cattedrale Duomo di Bergamo kan översättas till Bergamo Domkyrka och har anor från 1000-talet. Den byggdes dock om under 1400-talet till det som vi kan se idag. Katedralen är dedikerad till det katolska helgonet Alexander av Bergamo.
Staden bjuder också på flera gallerior och konstmuseum som Accademia Carrara och Galleria d´Arte Moderna e Contemporanea. På Accademia Carrara hittas konstverk från 1400- till 1800-talet från kända italienska konstnärer och på Galleria d´Arte finns mer modern konst från 1900-talet.

Torget Piazza Vecchia, beläget i den höga delen, var under en lång period en politisk kärna för hela Italien. Idag är platsen den mest populära samlingspunkter för både turister och invånare. Byggnaden Palazzo della Ragione är det äldsta kommunala sätet i hela Lombardiet.

Perfekt för genomresa

Det är inte svårt att hitta anledningar att spendera hela semestern i Bergamo. Men läget gör också staden till en bra start- eller slutpunkt för en resa genom hela Italien. Milano ligger som sagt bara några mil därifrån. Alperna skymtas i norr och floden Oglio – en biflod till Po – rinner genom östra delen av staden. Strax över 20 mil österut ligger Venedig och åt söder möter man Bologna. Vilken riktning du än åker från Bergamo innebär nya äventyr och magnifika resmål.